Veleposlaništvo RS Berlin /Konzularni oddelek /

Konzularne informacije

VELEPOSLANIŠTVO REPUBLIKE SLOVENIJE BERLIN
KONZULARNI ODDELEK

Hausvogteiplatz 3-4
10117 Berlin
Tel: +49 30 206 145 - 0
E-mail: consular.berlin(at)gov.si

Uradne ure

Ponedeljek, torek, sreda
  od 10.00 do 13.00 ure.
Sreda tudi od 15.00 do 17.00 ure.

Stranke se morajo na termin predhodno naročiti. Strank brez termina ne bomo sprejeli.

V letu 2022 bo konzularni oddelek veleposlaništva zaradi praznikov zaprt  8. marca, 15. aprila, 18. aprila, 26. maja, 6. junija, 3. oktobra, 1. novembra in 26. decembra. V teh dneh ne bo uradnih ur.

Diplomatka pooblaščena za vodenje in odločanje v upravnih postopkih s konzularnega področja:

1. Polona Mal Bitenc, prva sekretarka


GENERALNI KONZULAT REPUBLIKE SLOVENIJE V MÜNCHNU

Za zvezni deželi Bavarsko in Baden-Württemberg je pristojen

Generalni konzulat Republike Slovenije v Münchnu:
Lindwurmstraße 14
80337 München

Tel: +49 (0) 89 543 94 81
Fax: +49 89 543 94 83

E-mail: sloconsulate.munich(at)gov.si

http://www.muenchen.konzulat.siSlovenci v ZRN

V Zvezni republiki Nemčiji živi med 30 in 40 tisoč Slovencev - izseljencev in zdomcev. Poleg tega v ZRN dela nekaj tisoč delavcev slovenskih podjetij v okviru detašmana (izvajanje delovršnih pogodb), največ z zveznih deželah Bavarski in Baden-Württenbergu ter v večjih industrijskih mestih v srednji in severni Nemčiji.

Slovenci so v ZRN organizirani v približno 20 slovenskih društvih. Člani društev so dejavni predvsem na kulturnem, šolskem in plesno folklornem ter drugih družabnih področjih. Organiziran je tudi dopolnilni pouk slovenskega jezika, ki ga vodi trenutno šest slovenskih učiteljev. Poleg tega v Nemčiji delujejo tudi slovenske katoliške misije. V skladu s 5. členom Ustave Slovenija skrbi za ohranjanje kulturne dediščine Slovencev v Nemčiji. Delovanje slovenskih društev in organizacij finančno podpira tudi Urad RS za Slovence v zamejstvu in po svetu.

Veleposlaništvo RS v Berlinu in Generalni konzulat RS v Münchnu dobro sodelujeta s Slovenci v Nemčiji. Vsako leto pomagata pri organizaciji srečanja predstavnikov slovenskih društev, katoliških misij, učiteljev slovenskega jezika, socialnih delavcev in predstavnikov slovenske folklore v ZRN, ki je s strani vseh udeležencev dobro sprejeto.