Veleposlaništvo RS Berlin /Ekonomski oddelek /Bilateralno gospodarsko sodelovanje  /

Bilateralno gospodarsko sodelovanje

Odnosi med RS in Nemčijo so tradicionalno odlični. Nemčija je strateška, politična in gospodarska partnerica RS. Bogati stiki so vzpostavljeni tako na zvezni kot regionalni ravni.


Slovenija in Nemčija na gospodarskem področju sodelujeta na različnih ravneh. Slovenska podjetja vzpostavljajo stike z nemškimi podjetji in tako samoiniciativno vstopajo na nemški trg. Institucionalizirani gospodarski odnosi se vzpostavljajo najprej preko diplomatskega predstavništva Republike Slovenije v Berlinu in veleposlaništva Nemčije v Ljubljani. Gospodarske odnose med državama spodbujajo tudi Gospodarska zbornica Slovenije, Slovensko-nemška gospodarska zbornica v Ljubljani, Slovenska turistična organizacija ter številna združenja  in zbornice slovenskih industrij, panog, obrtnikov ter poslovnih klubov.

Nemčija je najpomembnejša gospodarska partnerica RS, s katero ustvarimo dobrih 20,99 % blagovne menjave s svetom. Izvoz v Nemčijo je v letu 2016 znašal 5,5 mrd EUR (povečanje za 4,2% glede na lansko leto), uvoz iz Nemčije pa 4,7 mrd EUR (povečanje za 4,8% glede na lansko leto). V letu 2016 je v Nemčijo izvažalo 5321 slovenskih podjetij (leta 2015: 5198), uvažalo 17393 podjetij (leta 2015: 16493). Slovenija je ena izmed redkih držav članic EU, ki z Nemčijo ustvarja trgovinski presežek. Slovenija za Nemčijo predstavlja 39. zunanjetrgovinsko partnerico na področju izvoza, 32. zunanjetrgovinsko partnerico na področju uvoza, 37. zunanjetrgovinsko partnerico po obsegu blagovne  menjave ter 469. zunanjetrgovinsko partnerico glede na nemški zunanjetrgovinski saldo.


Nemčija velja za zrelo in razvito tržišče, zato ima tudi visoke zahteve pri izbiri tujih partnerjev. To posledično pomeni, da nemški kupci povprašujejo po inovativnih rešitvah (izdelek, storitev), v zadnjem času pa h kriterijem dodajajo tudi estetski vidik. Poleg omenjenega se zahtevnost nemškega kupca kaže tudi v njegovi zahtevnosti po funkcionalni izdelkih s tendenco najugodnejše cene. Prav tako nemški trg predstavlja veliko priložnost za trženje inovativnih izdelkov, navsezadnje se nemški partnerji za sodelovanje z slovenskimi podjetji odločajo zaradi njihovih sposobnosti razvoja in proizvodnje tehnološko najzahtevnejših izdelkov, hitrih dobavnih rokov, možnosti izbire med različnimi kakovostnimi ravni in prilagodljivosti glede količin.


Največje zvezne dežele - partnerice so Baden-Württemberg, sledijo Bavarska, Severno Porenje-Vestfalija, Spodnja Saška in Hessen.