Veleposlaništvo RS Berlin /Ekonomski oddelek /Bilateralno gospodarsko sodelovanje  /

Bilateralno gospodarsko sodelovanje

Za Slovenijo je značilna velika odvisnost od EU trga, na kar kaže tudi odstotek zunanjetrgovinske menjave Slovenije z EU, ki znaša okoli 70% celotne menjave Slovenije. Gledano globalno je najpomembnejša zunanjetrgovinska partnerica Slovenije Nemčija, na katero odpade slaba petina celotne blagovne menjave, državi pa jo še povečujeta. 

Slovenija z Nemčijo na gospodarskem področju deluje na več ravneh. Najprej sama podjetja vzpostavljajo stike z nemškimi podjetji in tako samoiniciativno vstopajo na trg. Institucionalizirani gospodarski odnosi so vzpostavljeni najprej preko diplomatskega predstavništva Republike Slovenije v Berlinu in veleposlaništva Nemčije v Ljubljani. Gospodarske odnose med državama spodbujajo še Gospodarska zbornica Slovenije, Slovensko-nemška gospodarska zbornica v Ljubljani, Slovenska turistična organizacija ter združenja in zbornice slovenskih industrij/panog/obrtnikov ter poslovni klubi in ostala združenja.

Nemčija je za Slovenijo na področju blagovne menjave najpomembnejša zunanjetrgovinska partnerica, saj blagovna menjava z Nemčijo vsako leto predstavlja okoli 20% celotne slovenske blagovne menjave s svetom.

V letu 2014 je blagovna menjava med državama dosegla 8,79 mrd EUR oz. za 1,18% več kot v 2013. Izvoz Slovenije v Nemčijo je znašal 4,63 mrd EUR (4,2%), uvoz iz Nemčije pa 4,15 mrd EUR (-2%). S tem je menjava z Nemčijo dosegla nov rekord. Slovenija ima z Nemčijo 479 milijonov evrov presežka.  

Med državama blagovna menjava poteka predvsem na postavkah električni proizvodi, avtomobili in avtomobilski deli, stroji, umetne mase, jeklo ter pohištvo. Največje postavke v slovenskem izvozu v Nemčijo so že tradicionalno osebni avtomobili in druga motorna vozila za prevoz ljudi, sedeži in njihovi deli, deli in pribor za traktorje, avtobuse in tovorna vozila, deli za buldožerje, samonakladače, viličarje in valjarje, elektrotermični aparati in naprave za gospodinjstvo, farmacija ter deli za rotacijske električne stroje. 


Največje zvezne dežele - partnerice so Baden-Württemberg, sledijo Bavarska, Severno Porenje-Vestfalija, Spodnja Saška in Hessen.