Veleposlaništvo RS Berlin /Ekonomski oddelek /Bilateralno gospodarsko sodelovanje  /

Bilateralno gospodarsko sodelovanje

Odnosi med RS in Nemčijo so tradicionalno odlični. Nemčija je strateška, politična in gospodarska partnerica RS. Bogati stiki so vzpostavljeni tako na zvezni, kot na regionalni ravni.

Slovenija in Nemčija na gospodarskem področju sodelujeta na različnih ravneh. Slovenska podjetja vzpostavljajo stike z nemškimi podjetji in tako samoiniciativno vstopajo na nemški trg. Institucionalizirani gospodarski odnosi se vzpostavljajo najprej preko Veleposlaništva Republike Slovenije v Berlinu in Veleposlaništva Nemčije v Ljubljani. Nad gospodarskimi odnosi med državama bdijo tudi Gospodarska zbornica Slovenije, Slovensko-nemška gospodarska zbornica v Ljubljani, Slovenska turistična organizacija in številna združenja  ter zbornice slovenskih panog, obrtnikov ter poslovnih klubov.

Nemčija je naša najpomembnejša gospodarska partnerica. Izvoz Slovenije v Nemčijo je v prvem trimesečju 2021 znašal 1,67 mrd EUR (1,11% povečanje glede na enako obdobje lanskega leta), uvoz pa 1,44 mrd EUR (0,45% povečanje glede na enako obdobje lanskega leta). Slovenija je z Nemčijo v prvem trimesečju 2021 zabeležila trgovinski presežek v skupni vrednosti 230 mio EUR (45,45% povečanje glede na enako obdobje lanskega leta).

Skupni volumen blagovne menjave med Slovenijo in Nemčijo v prvem trimesečju 2021 je znašal 3,10 mrd EUR (8,43 % povečanje glede na enako obdobje lanskega leta).

Nemčija velja za zrelo in razvito tržišče, zato ima tudi visoke zahteve od tujih partnerjev. To posledično pomeni, da nemški kupci povprašujejo po inovativnih rešitvah, v zadnjem času pa h kriterijem dodajajo tudi estetski vidik. Poleg omenjenega se zahtevnost nemškega kupca kaže tudi v njegovi zahtevnosti po funkcionalnih izdelkih s tendenco najugodnejše cene. Poleg tega nemški trg predstavlja veliko priložnost za trženje inovativnih izdelkov – navsezadnje se nemški partnerji za sodelovanje z slovenskimi odločajo ravno zaradi njihovih sposobnosti razvoja in proizvodnje tehnološko najzahtevnejših izdelkov, hitrih dobavnih rokov, možnosti izbire med različnimi kakovostnimi ravni in prilagodljivosti glede količin.

Po obsegu trgovine so slovenske največje partnerice zvezne dežele Baden-Württemberg, Severno Porenje-Vestfalija, Bavarska, Spodnja Saška in Hessen.