Veleposlaništvo RS Berlin /Konzularni oddelek /Osebne izkaznice /

Osebne izkaznice

Vloga za izdajo osebne izkaznice

Državljan Republike Slovenije, ki v tujini stalno ali začasno prebiva ali je v tujini, pa se zaradi zdravstvenih ali drugih upravičenih razlogov ne more vrniti v državo, lahko na veleposlaništvu vloži vlogo za izdajo osebne izkaznice.

Vloga za izdajo osebne izkaznice mora biti podana osebno. Pri tem mora prosilec predložiti dosedanjo osebno izkaznico oziroma potni list, v kolikor prosilec osebne izkaznice še ni imel. Hkrati je treba predložiti eno biometrično fotografijo (ozadje slike mora biti enobarvno svetlo modro, nevtralno sivo ali svetlo rjavo in v kontrastu z obrazom, lasmi in oblačilom prosilca.; ozadje mora biti brez vzorcev ali senc) in potrdilo o prijavi naslova v Nemčiji.

Ob vlogi je potrebno v gotovini poravnati takso, ki za osebne izkaznice z veljavnostjo 10 let (za prosilce, ki so dopolnili 18. leto starosti) znaša 76,00 EUR, za osebne izkaznice z veljavnostjo 5 let (za prosilce med 3. in 18. letom starosti) 60,00 EUR in za osebne izkaznice s 3-letno veljavnostjo (za mlajše od 3. leta starosti) 44,00 EUR. Ob tem dodajamo, da prosilci, ki so dopolnili 70. leto starosti dobijo osebno izkaznico z neomejeno veljavnostjo (trajno).

Postopek izdelave osebnih izkaznic traja približno 2-3 tedne. Osebno izkaznico je potrebno osebno dvigniti na Veleposlaništvu Republike Slovenije v Berlinu ali na enem izmed konzularnih dnevov.

Če želite, da veleposlaništvo pošlje osebno izkaznico po pošti na vaš naslov morate na veleposlaništvo dostaviti frankirano kuverto (kuverto z znamkami), ki omogoča pošiljanje pošiljke z osebnim vročanjem in povratnico. Po ceniku nemške pošte (Deutsche Post) gre za storitve: "Großbrief" (1,55 EUR), "Einschreiben" (2,50 EUR), "Rückschein" (2,20 EUR), "Eigenhändig" (2,20 EUR), ki skupno znašajo 8,45 EUR.

Veleposlaništvo ne prevzema odgovornosti za izgubljeno osebno izkaznico. Če želite osebno izkaznico prejeti po pošti prosimo, da ob vlogi predložite tudi podpisano izjavo za pošiljanje izkaznice po pošti.
 

Pred prihodom na Veleposlaništvo oz. konzularni dan je nujno, da se o podrobnostih postopka in vseh prilogah pogovorimo po telefonu – na telefonskih številkah  030 206 145 50 ali 030 206 145 54.