Veleposlaništvo RS Berlin /december 2013, Peter Rauch /

Peter Rauch

V slovenski kulturni rezidenci v Berlinu v decembru ustvarja Peter Rauch. Peter je zapisal:


Iz zapiskov, korespondence in o konstruktu.

Danes sem bil na sprehodu, beležil ljudi, ki jih ne poznam in poslušal Schönbergov String Quartet No. 1, trikrat. Na poti nazaj sem zavil v trgovino s ploščami, da vidim, ali mi kaj pametnega prileti v roke. Random digging. Prodajalec me je odslovil in dodal, naj se ne vrnem, ker sem predologčasen za to mesto. Vem.

Pri zadnji steni je bil nekdo, ki je malo prej našel Dark Side od Floydov. Medtem ko pri vratih (vedno sem pri vratih!) nemočno lovim besede po zraku, opazim, da je pustil brskanje in me nemo gledal in, predvidevam, poslušal skrajno tesnobno konverzacijo.

“Ne vem, če veš, ampak ta soseska, kjer živiš, je precej problematična zaradi gentrifikacije,” mi je pojasnila kontekst, potem pa sva se pogovarjala o ustvarjalcih, ki delajo pisarniško delo itn. Pod nama so imeli sestanek anarhisti. Čez cesto sem nekaj dni kasneje spil še eno kavo, prihodnji teden grem menda na pico ali pašto in še eno “pivo - vsekakor. Več kot eno.”

Po navadi je tako, da nekdo spregovori ali pa naredi gesto in poda naprej: “Na, delaj s tem, kar želiš". Delam, a) ker je podaja nesebično darilo, b) ker darilo ni pričakovano in se kaže kot najdba ali presenečenje in c) ker hkrati “darilo” ni tisto, kar bi moralo biti podarjeno, ampak nekaj drugega.

“Nisem ti pojasnil še detajla. Kupoval sem darilo, plato za fotra, valjda, in našel dober suvenir - Music from Berlin in the 1920's, na katerem je prej omenjena balada Kurta Weilla in Bertolta Brechta: Die Moritat von Mackie Messer.

Vidiš, takole se vrtim.”

Iz materiala, ki sem ga našel pod posteljo, sem zgradil studio. V njem beležim objekte, ki jih ne bom uporabil. Našel sem jih v omarah poleg začimb, ostankov hrane in higienskih potrebščin. Telefon, dva modema, ne bom našteval. Povsod sledi, povsod darila, zato sem naredil skico meje vidnega polja in odboja svetlobe, ko prileti v kot sobe. Ta teden pride nekaj ljudi na ogled studia, morda razstave – čakam na rezultate iz fotolab-a.

Večino časa itak berem.