Veleposlaništvo RS Berlin /december 2014, Leon Zuodar /

Leon Zuodar, slikar in risar

"Delovni načrt je usmerjen v izdelavo kopirano-tiskane avtorske publikacije, ki se tiče dotičnega risarske izkušnje in projekta izpeljanega v časa bivanja v rezidenci.
Ukvarjam se z vsakodnevnim risanjem in razvijanjem risbe vezane na specifično okolje, situacije in ljudi. Stvari si beležim v obliki enostavnih črtnih risb, ki jih povezujem v kratke telefonske, haiku animacije, imenovane The Noodle. Vsak dan naredim eno, ki jo tudi objavim  na spletu. Medij takšne telefonske animacije mi s svojo avdio-video okornostjo in tehnično primitivnostjo ustreza kot polje, ki moji risbi dodaja smisel in čar. Risbe tako pridobijo na gibalno-zvočni komponenti, ki njihovo, največkrat bizarno in humorno bistvo še dodatno potencirajo.  Risba in animacija bosta osnova za publikacijo v obliki fanzina, ki ga bom izdelal ob koncu Berlinskega projekta. Izbrane risbe bodo v vezani umetniški publikaciji izdane pod okriljem samozaložbe BS Books and Zines v nakladi med 50 in 100 izvodov. Neodvisna založba je del slikarske skupine Beli sladoled, katere ustanovna in delujoča člana sva Leon Zuodar in Miha Perne.
Smisel projekta ni samo v produciranju, temveč je bistvenega pomena povezovanje z lokalnimi akterji fanzinovske in sitotisk scene in subkulture ter s knjigarnami, ki to vrsto tiskovin zastopajo. Moment povezovanja in mreženja igra bistveno vlogo v mojem delu. Preko samostojnega projekta mi prostor nudi možnost podrobnejše študije medija alternativnih tiskovin.
Poleg dnevniškega zapisovanja preko gibljivih risb, sem povezan z lokalnimi tiskarji in grafiki, ki ustvarjajo v mediju sitotiska in pri njih natisnil nekaj motivov, ki jih bom uporabil za končno publikacijo."

animacije na spodnji povezavi:
https://www.youtube.com/channel/UChqVMyxElI9mMhzZ5wbOBkg