Veleposlaništvo RS Berlin /Slovenski znanstveniki v Nemčiji /

SLOVENSKI ZNANSTVENIKI V ZR NEMČIJI

Znanje je eden od ključnih dejavnikov spodbujanja konkurenčnosti nacionalnega gospodarstva, povečanje vlaganja v znanje in človekov razvoj pa nujno za prehod v družbo, temelječo na znanju. Vlaganje v razvoj in raziskave je eden od temeljnih pogojev za ustvarjanje znanja in krepitev tehnološke ravni gospodarstva, ki vse bolj opredeljuje njegovo konkurenčnost.

Na Veleposlaništvu Republike Slovenije v Berlinu smo se odločili, da predstavimo nekaj znanstvenikov, živečih v Nemčiji, ki so si uspešno utrli svojo znanstveno pot v tujini. Namen te rubrike je predvsem predstavitev znanstvenih dosežkov strokovni in splošni javnosti ter spodbujanju povezav med potrebami družbe in rešitvami, ki jih znanost lahko ponudi.

Navdih rubrike smo dobili od projekta Meta Znanost, ki jo vodi mag. Nataša Briški. Namen samega projekta je boljše razumevanje in popularizacija znanosti ter promocija izjemnih dosežkov slovenskih znanstvenikov in znanstvenic. Ideja je že od vsega začetka bila vizualizacija slovenskih znanstvenikov in znanstvenic, ki delujejo v tujini. Projekt se torej poglablja v ozaveščanje javnosti, na katerih inštitucijah znanstveniki in znanstvenice delujejo in s čim se ukvarjajo. Poleti 2015 so s predlogom, ki nosi naziv "Kje so naše ladje", uspešno kandidirali na razpisu ARRS.

Ker podpiramo projekt Meta Znanosti, smo se odločili, da podrobneje predstavimo znanstvenike in znanstvenice, ki redno delujejo na nemških znanstveno-raziskovalnih ustanovah in inštitutih. Ker smo izredno ponosni na vse znanstvenike in znanstvenice v sodelovanju in s privolitvijo le-teh sedaj pripravljamo kratke prispevke. Vsem sodelujočim želimo še veliko uspehov naprej, Nataši Briški pa se zahvaljujemo za možnost sodelovanja.


Vir: http://znanost.metinalista.si/znanstveniki_ce-po-svetu/