Veleposlaništvo RS Berlin /25 let diplomatskih odnosov Slovenija - Nemčija /

25 let diplomatskih odnosov Slovenija - Nemčija

Nagovor veleposlanice Marte Kos Marko ob 25. obletnici diplomatskih odnosov med Republiko Slovenijo in Zvezno republiko Nemčijo

Smo v letu pomembnih obletnic v zgodovini naše države. Toplo mi je pri srcu, ko vidim, kaj vse se je zgodilo v letu 1992 in kakšen vpliv je to imelo na 25 let nadaljnjega razvoja takrat naše na novo ustanovljene in samostojne države.
To leto je bilo najprej v znamenju diplomatskih priznanj Slovenije in njenega včlanjevanja v mednarodne organizacije. 13. januarja je Slovenijo priznal Vatikan, 15. januarja so jo priznale tudi Evropska skupnost in vse njene članice, 7. aprila ZDA. Nemčija je namero o tem, da nas bo priznala, sporočila že 19. decembra 1991, a  počakala na skupinsko priznanje v okviru  Evropske skupnosti.
Kako smo se veselili vsega, kar smo lahko prvič naredili sami oziroma smo prvič dosegli kot samostojna Slovenija. Če naštejem samo nekaj prelomnic:
- Februarja je 25 slovenskih športnikov na zimskih olimpijskih igrah v Albertvillu v Franciji prvič v zgodovini nastopilo pod zastavo samostojne države Slovenije.
- Aprila je  slovesno zaprisegla  prva generacija slovenskih vojakov.
- Maja je Slovenija  kot 176. članica bila sprejeta v Organizacijo združenih narodov, OZN.
- Julija sta blejska veslača Iztok Čop in Denis Žvegelj v disciplini dvojec brez krmarja na olimpijadi v Barceloni priveslala bron. Enako odličje si je priboril tudi četverec brez krmarja v postavi Milan Janša, Sadik Mujkič, Sašo Mirjanič in Jani Klemenčič.
- Septembra je Banka Slovenije dala v obtok pravi denar – slovenski tolar.
- Decembra smo izvedli prve parlamentarne in predsedniške volitve v samostojni Sloveniji.
Z današnjega zornega kotu se marsikomu zdi samoumevno, da je bila naša država tako hitro priznana in del mednarodne skupnosti. A če danes pogledamo na dogajanja že v naši bližnji soseščini, na Zahodnem Balkanu, vidimo, da v mednarodnih odnosih ni samoumevnosti in da nikomur  ni vnaprej nič dano. Ob razpadu Jugoslavije sta bili s strani tujih opazovalcev dve na novo nastali državi najbolj usposobljeni za hitro integracijo v Evropo. Ena smo bili mi, druga je od tega še vedno daleč.
Nemški kancler Helmut Kohl je  17. decembra 1991, po zasedanju zunanjih ministrov ES v Bruslju, kjer so se pogovarjali o priznanju držav, ki so nastale po razpadu Jugoslavije izjavil: “Za nas Nemce gre predvsem za usodo ljudi, za njihovo prihodnost v miru, svobodi in demokraciji.”
Gre za prihodnost v miru, svobodi in demokraciji.
Slovenija danes živi v miru, svobodi in demokraciji. Ni pa povsod na ozemlju naše nekdanje skupne države tako. In prav v teh dneh smo priča nevarni retoriki, ko ena država sosedi grozi z vojsko. In priča smo ponovni delitvi nekaterih predelov nekdanje skupne države na interesne sfere nekaterih večjih držav.
Kolikokrat sem si zato v zadnjem obdobju rekla: Kakšna sreča, da smo  že več kot 12 let v EU, da imamo evro in da smo del Šengena.
Pa s  tem ne negiram težav, ki so se nabrale v naši EU. Ne gre vedno vse navzgor, je pred kratkim slikovito dejal eden najuglednejših nemških politikov, finančni minister Schäuble. Evropa je že preživela kakšno krizo in bo tudi brexit in nesoglasja v zvezi z migracijami, če bo le znala v tej krizi najti tudi priložnosti, kako izboljšati skupnost, v kateri živimo, torej Evropsko unijo, je poudaril.
Zato sem ponosna na našo državo, pa čeprav jo marsikateri rojak zmerja in omalovažuje. Tega je na socialnih omrežjih veliko. Pri tem velikokrat govorijo mimo dejstev, kritizirajo vsevprek in vsakogar, ne da bi se prej prepričali, kaj je res. Govorim tudi iz lastnih izkušenj. Ko sem decembra prejela priznanje za najboljšo veleposlanico leta v Nemčiji, je Slovenka, ki živi v Švici, v komentarju na Facebooku med drugim zapisala: „...Uboga Nemčija-nimajo več pametnih ljudi! Večina slednjih živi pri nas v Švici! “ Ker ji gre na živce ena Slovenka, ki je nikoli ni srečala, je pripravljena zmerjati Nemčijo in Nemce! Kakšno sovraštvo veje iz njenih besed, ki jih seje v javnosti o drugih, a s tem največ pove prav o sebi.
Lepo je, da opozarjamo na stvari, ki niso v redu; dobro je, da smo kritični do ljudi in dogajanj. A bodimo toliko pošteni, da ne zmerjamo vsevprek in da znamo tudi pohvaliti, ko si kdo pohvalo zasluži. In da se znamo pogovarjati tudi, če se s sogovornikom ne strinjamo. Drži, vsak ima pravico do lastnega mnenja, kar pa še ne pomeni, da ima pravico do lastnih dejstev.
Naj nam  25 let diplomatskih odnosov med Slovenijo in Nemčijo, ki so prežeti z veliko uspehi in  partnerskimi odnosi služi za dobro motivacijo, da smo lahko uspešni na enem najzahtevnejših trgov na svetu, da smo lahko uspešni v eni tehnološko najbolj razvitih držav na svetu in da smo lahko uspešni tudi v državi, ki ima 40 krat več prebivalcev in je 18 krat večja od naše Slovenije. Srečno, Slovenija, srečno Evropa!