Veleposlaništvo RS Berlin /november 2019, Saša Spačal /

Saša Spačal, postmedijska umetnica

Biografija

Saša Spačal je postmedijska umetnica, ki dela na presečišču raziskovanja živih sistemov, sodobne in zvočne umetnosti. Njeno delo se fokusira predvsem na prepletenost kontinuuma med okoljem in kulturo preko planetarnega metabolizma. Z razvijanjem tehnoloških vmesnikov in odnosov z organskimi in mineralnimi akterji poskuša obravnavati post-človeško stanje, ki vključuje mehansko, digitalno in organsko logiko znotraj biopolitike in nekropolitike našega časa.
Dela Saše Spačal so bila predstavljena in predvajana ne različnih prizoriščih kot so Ars Electronica festival (AT), Prix Cube razstava (FR), Transmediale festival (DE), Athens Digital Arts festival (GR), Perm Museum of Contemporary Art (RUS), Onassis Cultural Center Athens (GR), Chronos Art Center (CHN), Cynetart festival (DE), National Art Museum of China (CHN), DaVinci festival (KR), Muzej sodobne umetnosti Metelkova (SI), galerija Kapelica (SI), Device_art festival (CRO), Extravagant Bodies festival (CRO), Art Laboratory Berlin (DE), Muzej sodobne umetnosti Vojvodina (SRB), Lisboa Soa festival (PT), Sonica festival (SI).
Njena dela so bila nagrajena z Prix Ars Electronica Honorary Mention in nominirana za Prix Cube ter New Technological Art Award.

Umetniška raziskava „Simbioza v intra-fluksu antropocena” z raziskovalno skupino Ekologija rastlin profesorja dr. Matthias C. Rilliga v okviru Inštituta za biologijo na Freie Universität Berlin; v sodelovanju z Art Laboratory Berlin
Umetniška raziskava „Simbioza v intra-fluksu antropocena” z raziskovalno skupino profesorja dr. Matthias C. Rilliga v okviru Inštituta za biologijo, se bo ukvarjala s perečimi družbenimi in ekološkimi vprašanji kot so klimatska kriza in onesnaženje s plastiko v procesu simbioze pri različnih agentih planetarnega metabolizma kot sta simbiotična odnosa med črno deteljo in bakterijo ter mikorizno glivo in rastlino. Sodelovanje je mišljeno kot poglobitev v materialne aspekte problematik, s katerimi se Saša Spačal že ukvarja pri različnih umetniških biotehnoloških instalacijah kot so Myconnect, Simbiom, Plast_ika, Zemljestik itd. Sodelovanje z raziskovalno skupino na Freie Universität Berlin bo potekalo v obliki opazovanj poizkusov, intervjujev in z zasnovo serije novih del.
Ob koncu rezidence bo Art Laboratory Berlin, ki ga vodita in kurirata Regine Rapp in Christian de Lutz, organiziral javno prestavitev dela in rezultate rezidence skupaj z znanstveniki iz skupine profesorja dr. Matthias C. Rilliga.

Sodelujoči pri projektu:
1. Art Laboratory Berlin: http://www.artlaboratory-berlin.org
2. Rillig skupina - Ekologija rastlin, Inštitut za biologijo, Freie Universität Berlin:
https://www.bcp.fu-berlin.de/en/biologie/arbeitsgruppen/botanik/ag_rillig/index.html
https://rilliglab.wordpress.com/
3. Dela Saše Spačal in sodelavcev:
Myconnect: https://www.agapea.si/sl/projekti/myconnect-slo
Simbiom: https://www.agapea.si/sl/projekti/simbiom-ekonomija-simbioze
Plast_ika: http://www.steklenik.si/sasa-spacal-plast_ika/
Zemljestik: https://www.agapea.si/sl/projects/zemljestik