Veleposlaništvo RS Berlin /Izredni dogodki - COVID-19 /COVID-19: VELJAVNI UKREPI V SLOVENIJI /

S COVID-19 povezani ukrepi v Sloveniji

UKINJAJO SE SEZNAMI DRŽAV IN IZENAČUJEJO POGOJI ZA VSTOP V SLOVENIJO

S 15. julijem 2021 se ukinjajo seznami držav, ki so določevali pogoje za vstop v Slovenijo, namesto njih pa v veljavo stopa enotni pogoj PCT (preboleli, cepljeni, testirani).

Ključne novosti so:
- ukinjajo se seznami držav,
- izenačujejo se pogoji za vstop v Slovenijo: za vse velja pogoj PCT,
- dokazila so lahko tudi evropsko digitalno covid potrdilo in digitalno covid potrdilo tretje države,
- ostajajo le tri izjeme za vstop v Slovenijo brez napotitve v karanteno in negativnega testa, in sicer za dvolastnike in otroke, mlajše od 15 let, v spremstvu starša oziroma skrbnika ter tranzit.

Vse podrobnosti o pogojih za vstop v Slovenijo od 15. julija 2021 dalje se nahajajo na povezavi: https://www.gov.si/novice/2021-07-12-ukinjajo-se-seznami-drzav-in-izenacujejo-pogoji-za-vstop-v-slovenijo/

Spletne strani slovenske vlade
Aktualne informacije o številu obolelih, veljavnih ukrepih in priporočilih najdete na posebni spletni strani slovenske vlade v slovenščini, angleščini, italijanščini  in madžarščini.

Klicni center
Vladni klicni center za informacije o COVID-19 in o veljavnih ukrepih deluje od ponedeljka do petka med 8. in 16. uro.

Telefonska številka iz slovenskih omrežij: 080 1404

Telefonska številka za klice iz tujine: +386 1 478 7550

 

NADZOR NA MEJAH PRI VSTOPU V SLOVENIJO
Potniki, ki bodo prečkali mejo s Slovenijo, bodo obveščeni o zaščitnih ukrepih, ki veljajo v naši državi v zvezi s koronavirusom.

Pri prehajanju državne meje veljajo določene omejitve, odvisne od tega, iz katere države oz. administrativne enote prihajate v Slovenijo. Glede na epidemiološko situacijo slovenska vlada države deli na epidemiološko varna območja in območja s slabimi epidemiološkimi razmerami (t.i. rdeči seznam in t.i. temnordeče seznam).

Nemčija od 12. 6.2020 ni več na slovenskem rdečem seznamu. Karantena po vstopu ni več potrebna, če se potnik pet dni pred vstiopom v Slovenijo bival na območju, ki ni na slovenskem rdečem ali temnordečem seznamu. Kot dokazila veljajo npr. vabila na sestanke v tujino, račun, SMS o vstopu v mobilno omrežje in druga dokazila.

Aktualne sezname držav in podrobnosti o omejitvah za prihode iz posameznih območij si lahko preberete na tej povezavi.

Za čim bolj enostavno potovanje v Slovenijo je Policija pripravila aplikacijo Vstop v Slovenijo. Namenjena je potnikom, ki potujejo v Slovenijo ali vstopajo z namenom tranzita čez ozemlje Slovenije. Uporaba aplikacije ni obvezna.

Letalski promet
Od 12. 5. 2020 je ponovno dovoljen mednarodni letalski potniški promet v Sloveniji. To velja tako za lete iz EU kot iz tretjih držav. Opozarjamo, da se o izvedbi leta odloča letalski prevoznik, številne letalske družbe še ne izvajajo letov v Slovenijo. Informacijo o tem, ali bo let izveden, lahko pridobite pri letalskem prevozniku.

Odprta so mednarodna letališča Jožeta Pučnika Ljubljana (Brnik), Edvarda Rusjana Maribor (Slivnica) in Portorož (Sečovlje).

Pomorski promet
Od 15. 5. 2021 sta vzpostavljeni konotrolni točki na mejnih prehodih za mednarodni pomorski promet v pristaniščih Koper (Capodistria) in Piran (Pirano).

Kopenske meje
Odprti so vsi mejni prehodi za prometni in železniški promet na na mejah z Italijo, Avstrijo in Madžarsko.

Aktualni seznam odprtih mejnih kontrolnih točk in njihove obratovalne čase lahko preverite na spletnih straneh slovenske Policije.

Na slovensko-hrvaški meji obratujejo vsi mejni prehodi.

Priporočamo vam, da informacije o mejnem nadzoru in omejitvah izstopa iz Slovenije v vse štiri sosednje države preverite tudi pri pristojnih italijanskih, hrvaških, madžarskih in avstrijskih organih.

 

KARANTENA PO VSTOPU V SLOVENIJO
Prihodi iz Nemčije v Slovenijo
Od 12. 6. 2021 Nemčija ni več na slovenskem rdečem seznamu držav s slabo epidemiološko sliko.

Za osebe, ki v Slovenijo pripotujejo iz Nemčije, karantena ni več obvezna. Predložiti pa morajo dokazila, da so pet dni pred vstopom v Slovenijo bivali na območju, ki ni na slovenskem rdečem ali temnordečem seznamu. Dokazila so npr. vabilo na sestanek, računi, SMS o vstopu v drugo mobilno omrežje in druga dokazila.

Če dokazil ne morete predložiti, lahko brez karantene vstopite v Slovenijo. Predložiti morate negativni izvid testiranja, potrdilo o cepljenju ali dokazilo o prebolelem COVID-19.

Prihodi iz območij na zelenem seznamu
Karantena ni potrebna.

Potnik mora predložiti dokazila, da je pet dni pred vstopom v Slovenijo bival na območju, ki ni na slovenskem rdečem ali temnordečem seznamu.

Prihodi iz območij na rdečem  in temnordečem seznamu
Po prihodu v Slovenijo je obvezna 10-dnevna karantena.

Podrobnosti o prehajanju meja v času pandemije lahko preberete na spletnih straneh slovenske državne uprave.

Komu se vstop v Slovenijo zavrne?
- Tujcem, ki nimajo prebivališča v Sloveniji, in ob prečkanju meje potrdijo, da so okuženi s COVID-19 ali kažejo bolezenske znake okužbe (kašelj, povišana telesna temperatura, težko dihanje).
- Osebam, ki zaradi ukrepov sosednjih držav Slovenije ne bi mogle zapustiti.

Tranzit
Tranzit preko Slovenije je dovoljen. Tranzit mora biti zaključen v 12 urah, brez nepotrebnega ustavljanja. Nočitve v primeru tranzita niso dovoljene.

UKREPI ZA OMEJEVANJE ŠIRJENJA OKUŽB V SLOVENIJI
V Sloveniji je bila 19. 10. 2020 ponovno razglašena epidemija.

Podrobnosti o ukrepih za zamejitev širjenja okužb lahko preberete na tej povezavi, o omejitvah zbiranja pa na tej povezavi.

Veljajo tudi naslednji ukrepi:
- Prepovedano je zbiranje več kot 50 ljudi.
- Številne javne  in špotne prireditve potekajo ob določenih omejitvah.
- Ob upoštevanju omejitev so odprti hoteli in gostinski obrati.
- Ob upoštevanju omejitev in ukrepov so dovoljene javne prireditve, kulturni dogodki.

Glede na aktualno epidemiološko sliko se veljavni ukrepi lahko med statističnimi regijami razlikujejo. Ukrepe, ki veljajo v posamezni regiji, lahko pregledate na tej povezavi.

Uporaba zaščitnih mask je obvezna:
- v zaprtih javnih prostorih,
- na odprtih javnih krajih oziroma prostorih, kjer ni mogoče zagotavljati zadostne medosebne razdalije.
- v osebnih vozilih (izjemi: v vozilu je ena oseba, v vozilu so člani istega gospodinjstva).
- na javnih prevoznih sredstvih.

ZDRAVSTVENE STORITVE V SLOVENIJI
Zdravstvene in zobozdravstvene storitve se izvajajo pod posebnimi zaščitnimi pogoji. Pred obiskom zdravstvene ustanove se obvezno naročite na termin.

Zadnjič posodobljeno: 14. 6. 2021