Veleposlaništvo RS Berlin /Izredni dogodki - COVID-19 /COVID-19: VELJAVNI UKREPI V NEMČIJI /

POTOVALNI NASVET

Ministrstvo za zunanje zadeve Republike Slovenije odsvetuje vsa potovanja v tujino. Države zaradi omejevanja širjenja koronavirusa omejujejo prehode meja. Po Evropi in drugih državah sveta je okrnjen tako letalski kot potniški in železniški promet.

Slovenskim popotnikom, ki se nahajajo v tujini, svetujemo, da se podučijo, kako se vrniti domov, preverijo pri letalskih družbah možnosti in stanje na mejah. Slovenci, ki se nahajate v tujini in se trenutno ne morete vrniti domov, izpolnite obrazec za najavo potovanja v tujino (https://svvmzz.adapta.si/applicationturist.php). Na ta način bo slovensko zunanje ministrstvo lažje pomagalo iskati rešitve, tudi v koordinaciji v okviru konzularnega kriznega upravljanja v EU in z ostalimi državami.

Spremljajte tudi aktualne potovalne nasvete (https://www.gov.si/teme/varnost-potovanj/) Ministrstva za zunanje zadeve.

Potniki, ki se nahajajo v Nemčiji in so se v zadnjih 14-ih dneh vrnili iz območja, kjer se je pojavil virus COVID-19 oz. so bili v stiku z okuženo osebo, naj se v primeru virusnih simptomov in suma na okužbo obrnejo na pristojni nemški urad za zdravje. Kontaktne podatke slednjega lahko z navedbo vaše nemške poštne številke poiščete na spletni povezavi: https://tools.rki.de/PLZTool/


NUJNA KONZULARNA POMOČ
Za nujne konzularne zadeve je veleposlaništvo dosegljivo vsak delovnik med 9. in 17. uro na +49 (0)30 20 61 45 0. Izven uradnih ur smo za nujne primere dosegljivi na dežurni številki + 49 15 228 155 151.

Tisti, ki se nahajate na območju zveznih dežel Bavarske in Baden-Württemberga, se lahko obrnete na Generalni konzulat Republike Slovenije v Münchnu.

NADZOR NA MEJAH PRI VSTOPU V NEMČIJO
Kopenske schengenske meje
Nemčija je 16. 3. 2020 ob 8:00 uvedla mejne kontrole na notranjih schengenskih mejah z Avstrijo, Švico, Francijo, Luksemburgom in Dansko zaradi zamejitve širjenja COVID-19. Mejni nadzor velja za cestni in železniški promet. Nenujna potovanja v in iz Nemčije, vključno z rizičnimi območji, so odsvetovana. Vstop v Nemčijo brez utemeljenega razloga je lahko zavrnjen, to vključuje tudi turistična potovanja s Schengenskimi vizami.

Vstop v bNemčoijo iz navedneih držav je od 20. 3. 2020 možen le na določenih mejnih prehodih. Seznam odprtih mejnih prehodov je dosegljiv na spletni strani nemškega ministrstva za notranje zadeve https://www.bmi.bund.de/SharedDocs/downloads/DE/veroeffentlichungen/2020/liste-grenzuebergangsstellen.pdf?__blob=publicationFile&v=5

Vstop v Nemčijo je še naprej dovoljen za:
- Tovorni promet
- Prebivalce Nemčije (državljani in osebe s stalnim prebivališčem)
- Osebe, ki vstopajo v Nemčijo zaradi delovnih razlogov ali opravljanja poklicne dejavnosti (npr. dnevni migranti, sezonski delavci, člani Evropskega parlamenta, v Nemčiji akreditirani diplomati), ki morajo ob prečkanju meje predložiti ustrezno dokazilo (npr. delovna pogodba, maloobmejna prepustnica, naročilnica)
- Osebe, ki imajo za pot utemeljene razloge (npr. zdravljenje, smrt v družini)
- Osebe, ki preko Nemčije potujejo v domovino ali v državo stalnega prebivališča (tranzit)

Urejanje lokalnega in regionalnega prometa je v pristojnosti posameznih zveznih dežel.

V primeru, da obstajajo znaki okužbe z virusom COVID-19, se lahko izvedejo dodatni ukrepi v dogovoru s pristojnimi zdravstvenimi organi.

Mednarodni leti in mednarodni vodni promet
Potniki, ki v Nemčijo prihajajo iz posebej ogroženih območij (Kitajska, Južna Koreja, Japonska, Iran, Italija), morajo izpolniti  z letalom ali ladjo, morajo pred izkrcanjem izpolniti poseben izstopni karton s podatki o potovanju, kontaktnimi podatki in kje se bodo nahajali naslednjih 30 dni.

Potniki s Kitajske morajo podati tudi informacije, kje na Kitajskem so bili, o njihovem zdravstvenem stanju in o kontaktnih osebah.

Letalske in ladijske družbe morajo potnike iz posebej ogroženih območij seznaniti tudi z informacijami o ukrepih za preprečevanje okužbe in navodili kako ravnati v primeru okužbe. 

 

Aktualne informacije o mejnih kontrolah lahko preverite tudi na spletnih straneh zveznega ministrstva za notranje zadeve v nemščini in angleščini.


UKREPI ZA OMEJEVANJE ŠIRJENJA COVID-19 V NEMČIJI
Tudi Nemčija je že sprejela več ukrepov za omejevanje širjenja COVID-19. Od 16. 3. veljajo skupne smernice za ukrepanje na zveznem in deželnih nivojih za zmanjševanje družbenih stikov za zamejitev širjenja COVID-19, ki so bile še razširjenje 22. 3. 2020.

Od 23. 3. 2020 v Nemčiji velja poostrena omejitev stikov izven družine ali skupnega gospodinjstva. V javnosti se lahko skupaj zadržujeta največ dve osebi, ki ne živita v istem gospodinjstvu (izjema so družine/skupna gospodinjstva). V javnosti, vključno z javnim prevozom, je potrebno ohranjati vsaj 1,5m razdalje.

Gibanje v državi je omejeno, dovoljeni izhodi iz stanovanj so zaradi:
- poti na delo
- nujne oskrbe (npr. pomoč starejšim družinskim članom)
- nakupovanja
- obiska zdravnika
- udeležbe na izpitih, zasedanjih, obveznih terminih
- pomoči drugim
- individualnega rekreiranja in gibanja na svežem zraku
- druge nujne poti


Odprti ostajajo:
- Trgovine z živili, pijačami in (tedenske) tržnice
- Poštni uradi in dostavne službe
- Lekarne, trgovine z medicinsko opremo in drogerije
- Bencinske črpalke
- Banke
- Čistilnice in pralnice
- Časopisni kioski
- Trgovine z materialom za ustvarjanje
- Vrtni centri
- Trgovine za hišne ljubljenčke
- Trgovine na debelo

Zaprti so:
- Gostinski obrati, dovoljena dostava hrane in prevzem za domov (take away)
- Bari, klubi, diskoteke, pivnice in podobni lokali
- Muzeji, opere, koncertne dvorane, gledališča in podobne ustanove
- Sejmi, razstave, kinematografi, tematski parki, ZOO in ponudniki prostočasnih aktivnosti
- Specializirane trgovine (razen izjem v prejšnjem odstavku)
- Zabavišča, kazinoji, stavnice in podobne ustanove
- Bordeli in podobne lokacije, ker se izvaja prostitucija
- Vsi zunanji in notranji športni objekti in otroška igrišča
- Diskontne prodajalne
- Frizerski, masažni, kozmetični saloni in saloni za tetoviranje

Prepovedano je:
- Zbiranje v klubih in drugih športnih društvih
- Izvajanje tečajev in pouka v centrih za izobraževanje odraslih, glasbenih šolah in drugih neformalni izobraževalnih ustanovah
- Zbiranje v cerkvah, mošejah, sinagogah in drugih verskih objektih
- Praznovanja na prostem, v zaprtih prostorih in v zasebnih prostorih

Pripravljajo se ločena navodila za:
- Obiske v bolnišnicah in negovalnih domovih (en obisk za eno uro na dan, prepoved za obiskovalce, mlajše od 16 let, prepoved obiskovalcev, ki imajo okužbo dihal, ipd.)
- Kantine, restavracije in druge lokale, kjer se streže hrana (število obiskovalcev, razdalija med mizami, obratovanje le med 6:00 in 18:00)
- Hotele (prepoved turističnih nočitev)

V vseh zveznih deželah je trenutno tudi prekinjeno ali omejeno delovanje vzgojno-varstvenih ustanov (vrtcev) in šol na vseh ravneh. Podrobnejše omejitve lahko preverite na spletnih straneh deželnih vlad.

Prav tako so zvezne dežele sprejele omejitve večjih prireditev.

 

KONTAKTNI PODATKI IN SPREMLJANJE STANJA
Aktualno število okuženih po zveznih državah lahko spremljate na: https://www.rki.de/DE/Content/InfAZ/N/Neuartiges_Coronavirus/Fallzahlen.html


Splošne informacije o virusu in ukrepih pristojnih nemških organov najdete na:
https://www.infektionsschutz.de/
https://www.bundesgesundheitsministerium.de/coronavirus.html
https://www.bundesregierung.de/breg-de/themen/coronavirus/coronavirus-1725960
https://www.rki.de/SharedDocs/FAQ/NCOV2019/FAQ_Liste.html
https://www.bmi.bund.de/SharedDocs/faqs/DE/themen/bevoelkerungsschutz/coronavirus/coronavirus-faqs.html

Aktualne telefonske številke v Nemčiji v primeru okužbe s COVID-19: