Veleposlaništvo RS Berlin /Izredni dogodki - COVID-19 /COVID-19: VELJAVNI UKREPI V NEMČIJI /

POTOVALNI NASVET

Ministrstvo za zunanje zadeve Republike Slovenije odsvetuje vsa potovanja v tujino. Države zaradi omejevanja širjenja koronavirusa omejujejo prehode meja. Po Evropi in drugih državah sveta je okrnjen tako letalski kot potniški in železniški promet.

Slovenskim popotnikom, ki se nahajajo v tujini, svetujemo, da se podučijo, kako se vrniti domov, preverijo pri letalskih družbah možnosti in stanje na mejah. Slovenci, ki se nahajate v tujini in se trenutno ne morete vrniti domov, izpolnite obrazec za najavo potovanja v tujino (https://svvmzz.adapta.si/applicationturist.php). Na ta način bo slovensko zunanje ministrstvo lažje pomagalo iskati rešitve, tudi v koordinaciji v okviru konzularnega kriznega upravljanja v EU in z ostalimi državami.

Spremljajte tudi aktualne potovalne nasvete (https://www.gov.si/teme/varnost-potovanj/) Ministrstva za zunanje zadeve.

Če se nahajate v Nemčiji, ste se v zadnjih 14-ih dneh vrnili iz območja, kjer se je pojavil virus COVID-19 oz. ste bili v stiku z okuženo osebo, se v primeru virusnih simptomov in suma na okužbo obrnite na pristojni nemški urad za zdravje. Kontaktne podatke slednjega lahko z navedbo vaše nemške poštne številke poiščete na spletni povezavi: https://tools.rki.de/PLZTool/


NUJNA KONZULARNA POMOČ
Za nujne konzularne zadeve je veleposlaništvo dosegljivo vsak delovnik med 9. in 17. uro na +49 (0)30 20 61 45 0. Izven uradnih ur smo za nujne primere dosegljivi na dežurni številki + 49 15 228 155 151.

Tisti, ki se nahajate na območju zveznih dežel Bavarske in Baden-Württemberga, se lahko obrnete na Generalni konzulat Republike Slovenije v Münchnu.

NADZOR NA MEJAH PRI VSTOPU V NEMČIJO
Kopenske schengenske meje
Nemčija je 16. 3. 2020 ob 8:00 uvedla mejne kontrole na notranjih schengenskih mejah z Avstrijo, Švico, Francijo, Luksemburgom in Dansko zaradi zamejitve širjenja COVID-19. Mejni nadzor velja za cestni in železniški promet. S 15. 5. 2020 se ukinja mejni nadzor na meji z Luksemburgom. Do 15. 6. 2020 se bo še naprej izvajal mejni nadzor na mejah z Avstrijo, Švico in Francijo. Mejni nadzor na dansko-nemški meji se trenutno še izvaja.

Od 15. 5. 2020 je prehod mej z Nemčijo možen na vseh mejnih prehodih.

Nenujna potovanja v in iz Nemčije, vključno z rizičnimi območji, so odsvetovana. Potovalni nasvet trenutno velja do 14. 6. 2020.

Vstop v Nemčijo brez utemeljenega razloga je lahko zavrnjen, to vključuje tudi turistična potovanja s Schengenskimi vizami.

Vstop v Nemčijo je še naprej dovoljen za:
- Tovorni promet
- Prebivalce Nemčije (državljani in osebe s stalnim prebivališčem)
- Osebe, ki vstopajo v Nemčijo zaradi delovnih razlogov ali opravljanja poklicne dejavnosti (npr. dnevni migranti, člani Evropskega parlamenta, v Nemčiji akreditirani diplomati), ki morajo ob prečkanju meje predložiti ustrezno dokazilo (npr. delovna pogodba, maloobmejna prepustnica, naročilnica)
- Osebe, ki imajo za pot utemeljene razloge (npr. zdravljenje, smrt v družini)
- Osebe, ki preko Nemčije potujejo v domovino ali v državo stalnega prebivališča (tranzit)

Za vstop sezonskih delavcev veljajo posebna pravila.

Urejanje lokalnega in regionalnega prometa je v pristojnosti posameznih zveznih dežel.

V primeru, da obstajajo znaki okužbe z virusom COVID-19, se lahko izvedejo dodatni ukrepi v dogovoru s pristojnimi zdravstvenimi organi.

Mednarodni leti in mednarodni vodni promet
Potniki, ki v Nemčijo prihajajo iz posebej ogroženih območij (Kitajska, Južna Koreja, Japonska, Iran, Italija, Španija), morajo izpolniti  z letalom ali ladjo, morajo pred izkrcanjem izpolniti poseben izstopni karton s podatki o potovanju, kontaktnimi podatki in kje se bodo nahajali naslednjih 30 dni.

Mejni nadzor se izvaja tudi na schengenskih notranjih letih iz Španije in Italije.

Potniki s Kitajske morajo podati tudi informacije, kje na Kitajskem so bili, o njihovem zdravstvenem stanju in o kontaktnih osebah.

Letalske in ladijske družbe morajo potnike iz posebej ogroženih območij seznaniti tudi z informacijami o ukrepih za preprečevanje okužbe in navodili kako ravnati v primeru okužbe. 

Aktualne informacije o mejnih kontrolah lahko preverite tudi na spletnih straneh zveznega ministrstva za notranje zadeve (v nemščini: (https://www.bmi.bund.de/SharedDocs/faqs/DE/themen/bevoelkerungsschutz/coronavirus/coronavirus-faqs.html, v angleščini: https://www.bmi.bund.de/SharedDocs/faqs/EN/topics/civil-protection/coronavirus/coronavirus-faqs.html). 


KARANTENA PO VSTOPU V NEMČIJO

Odločitev o obvezni karanteni za osebe, ki vstopajo v Nemčijo, je v pristojnosti zveznih dežel. Zvezna vlada od 15. 5. 2020 priporoča obvezno 14-dnevno karanteno za osebe, ki v Nemčijo vstopajo iz tretjih držav.

Vsaka zvezna dežela ima tako svojo ureditev, zato prihaja do regionalnih razlik glede karantenske obveznosti. V primeru nujne poti v Nemčijo, vam priporočamo, da se pred potovanjem iz uradnih virov zvezne dežele, kamor potujete, informirate o veljavnih predpisih glede karantene in drugih ukrepov za zamejevanje širjenja okužb s COVID-19.  Zvezne dežele na svojih spletnih straneh ažurno objavljajo veljavne ukrepe. Na straneh zvezne vlade so zbrani linki do ukrepov posameznih zveznih dežel:  https://www.bundesregierung.de/breg-de/themen/coronavirus/corona-bundeslaender-1745198

 

UKREPI ZA OMEJEVANJE ŠIRJENJA COVID-19 V NEMČIJI
Tudi Nemčija je že sprejela več ukrepov za omejevanje širjenja COVID-19. Od 16. 3. veljajo skupne smernice za ukrepanje na zveznem in deželnih nivojih za zmanjševanje družbenih stikov za zamejitev širjenja COVID-19, ki so bile še razširjenje 22. 3. 2020. Ukrepi bodo veljali vsaj do 10. 5. 2020.

Po 20. 4. 2020 so se tudi v Nemčiji začeli sproščati nekateri ukrepi. Časovnica postopnega sproščanja ukrepov glede ponovnega odprtja nekaterih ustanov (živalski vrtovi, botanični vrtovi, muzeji, spominska obeležja) in izvajanja verskih obredov po 4. 5. 2020 je v pristojnosti zveznih dežel, ki se bodo o tem odločale na podlagi stanja na svojem območju. 

Od 23. 3. 2020 v Nemčiji velja poostrena omejitev stikov izven družine ali skupnega gospodinjstva. Od 6. 5. 2020 je dovoljeno skupno zadrževanje v javnosti za člane dveh družin/skupnih gospodinjstev. V javnosti, vključno z javnim prevozom, je potrebno ohranjati vsaj 1,5m razdalje.

Od 20. 4. 2020 se postopno ponovno uvaja pouk v šolah na različnih ravneh. Istočasno se postopno širi tudi možnost delovanja vrtcev. Podrobnosti v zvezi z izvajanjem šolskega pouka in vrtčevskega varstva določajo zvezne dežele.

Od 6. 5. 2020 so lahko ponovno odprte vse trgovine. Kupci in podjetja morajo upoštevati higienska pravila (nošenje zaščitnih mask, dezinfekcije), v trgovinah je lahko naenkrat le omejeno število oseb.

Dovoljeno je opravljanje obrtniških del in nekaterih storitev.

Vse zvezne dežele uvajajo obvezno uporabo zaščitnih mask na nekaterih javnih prostorih (trgovine, javni prevoz).  Podrobnosti, na katerih javnih mestih je uporaba mask obvezna, preverite na spletnih straneh posameznih zveznih dežel.

Ponovno so dovoljeni tudi:
- športno udejstvovanje posameznikov na prostem.
- obiski v bolnišnicah, domovih za starejše, negovalnih domovih in ustanovah, kjer bivajo osebe z invalidnostmi, so dovoljene pod ločenimi pogoji (en stalni obiskovalec, upoštevanje higienskih pravil).
- V drugi polovici maja bodo ponovno možne tekme v 1. in 2. nogometni ligi (brez gledalcev).
- verski obredi (ob upoštevanju higienskih ukrepov) in slavja v ozkem krogu (npr. krsti, pogrebi, poroke).

Vsaka zvezna dežela določa pogoje za:
- obratovanje gostinskih obratov in turističnih namestitev,
- odprtje gledališč, oper, koncertnih dvoran in kinematografov,
- pouka v višjih šolah, glasbenih in jezikovnih šolah in institucijah za izobraževanje odraslih,
- delovanje notranjih športnih objektov (npr. bazeni, fintnes studii) ter športnih tekmovanj,
- delovanje storitev telesne nege (npr. kozmetični, pedikerski, tetovatorski, masažni saloni),
- delo ponudnikov prostočasnih in športnih aktivnosti, odprtje športnih in zabaviščnih parkov,
- delovanje sejmišč,
- delovanje šol za učenje vožnje,
- obratovanje kazinojev, stavnic in drugih podobnih podjetij,
- obratovanje lokalov, kjer se izvaja prostitucija
- izvedbo manjših javnih dogodkov in praznovanj.

V celotni Nemčiji velja prepoved večjih prireditev do 31. 8. 2020. Podrobnosti o izvajanju tega ukrepa določajo zvezne dežele.

Nemška vlada odsvetuje vsa nenujna potovanja, tudi znotraj Nemčije.

 

KONTAKTNI PODATKI IN SPREMLJANJE STANJA
Aktualno število okuženih po zveznih državah lahko spremljate na: https://www.rki.de/DE/Content/InfAZ/N/Neuartiges_Coronavirus/Fallzahlen.html

Splošne informacije o virusu in ukrepih pristojnih nemških organov najdete na:
https://www.infektionsschutz.de/
https://www.bundesregierung.de/breg-de/themen/coronavirus
https://www.bundesgesundheitsministerium.de/coronavirus.html
https://www.bmi.bund.de/SharedDocs/faqs/DE/themen/bevoelkerungsschutz/coronavirus/coronavirus-faqs.html
https://www.rki.de/SharedDocs/FAQ/NCOV2019/FAQ_Liste.html
https://www.bundespolizei.de/Web/DE/04Aktuelles/01Meldungen/2020/03/200317_faq.html;jsessionid=74812B93969A5909EFEAA84DAC1AEEB5.1_cid324


Dostop do aktualnih ukrepov zveznih dežel je možen na njihovih spletnih straneh. Zbirno so povezave dostopne na spletni strani zvezne vlade: https://www.bundesregierung.de/breg-de/themen/coronavirus/corona-bundeslaender-1745198

Aktualne telefonske številke v Nemčiji v primeru okužbe s COVID-19:Zadnjič posodobljeno: 14. 5. 2020