Veleposlaništvo RS Berlin /Izredni dogodki - COVID-19 /COVID-19: VELJAVNI UKREPI V NEMČIJI /

POTOVALNI NASVET

Nemčija je s 27. 6. 2021 s seznama rizičnih območij umaknila celotno Slovenijo. Potniki, ki prihajajo iz Slovenije in se v zadnjih 10 dneh niso zadrževali na rizičnih območjih, lahko v Nemčijo vstopajo brez prijave prihoda in karantene. Od 1. 8. 2021 za vse potnike, ki so že dopolnili 12 let, velja t.i. pogoj PCT.

Vsi potniki, ki prihajajo v Nemčijo, morajo imeti enega izmed navedenih dokazil:
- negativni izvid testiranja: PCR test, ki ni starejši od 72 ur ALI hitri test, ki ni starejši od 48 ur.
- potrdilo o prebolelem COVID-19: potrdilo mora biti starejše od 28 dni in ne več kot 6 mesecev.
- potrdilo o cepljenju: od zadnjega potrebnega odmerka mora miniti vsaj 14 dni. Za prebolevnike zadošča en odmerek. Sprejemajo se le potrdila o cepljenju s cepivi, ki so odobrena v EU (aktualen nemški seznam je dostopen tukaj).

Ta obveznost velja tudi za potnike v tranzitu.

V Nemčiji sicer še naprej veljajo različni ukrepi za zamejevanje širjenja okužb- Zato vam še naprej svetujemo, da se o veljavnih ukrepih pozanimate na uradnih spletnih straneh kraja ali zvezen dežele, kamor potujete.

Dodatne informacije najdete tukaj(angleščina).

Ministrstvo za zunanje zadeve Republike Slovenije zaradi še vedno prisotne možnosti okužbe z virusom COVID-19 slovenskim državljanom svetuje, da pri načrtovanju poti v tujino spremljajo širjenje virusa in njegove prisotnosti na območju načrtovane poti ter preverijo pogoje vstopa v ciljno državo ter upoštevajo odločitve tamkajšnjih oblasti.

Spremljajte tudi aktualne potovalne nasvete  Ministrstva za zunanje zadeve.

Če se nahajate v Nemčiji, in menite, da ste morda okuženi, se v primeru bolezenskih simptomov in suma na okužbo obrnite na pristojni nemški urad za zdravje. Kontaktne podatke slednjega lahko z navedbo vaše nemške poštne številke poiščete na spletni povezavi.


NUJNA KONZULARNA POMOČ SLOVENSKIM DRŽAVLJANOM
Za nujne konzularne zadeve je veleposlaništvo dosegljivo vsak delovnik med 9. in 17. uro na +49 (0)30 20 61 45 0. Izven uradnih ur smo za nujne primere dosegljivi na dežurni številki + 49 15 228 155 151.

Tisti, ki se nahajate na območju zveznih dežel Bavarske in Baden-Württemberga, se lahko obrnete na Generalni konzulat Republike Slovenije v Münchnu.

NADZOR NA MEJAH PRI VSTOPU V NEMČIJO
Slovenski državljani za vstop v Nemčijo ne potrebujejo utemeljenega razloga. Veljajo pa določene obveznosti obvezne prijave prihoda, predhodenga testiranja in karantene. Ukrepi so odvisni od kraja oz. krajev predhodnega bivanja pred vstopom v Nemčijo. Podrobnosti najdete v nadaljevanju.

Nemčija je z 16. 6. 2020 ukinila sistematični mejni nadzor na notranjih schengenskih mejah. Za vstop v Nemčijo državljanom članic EU, schengenskega prostora in Združenega kraljestva ni več potreben utemeljen razlog. Izjema so območja, ki so uvrščena na nemški seznam območij, kjer se širijo mutacije virusa SARS-CoV-2.

Potniki, ki v Nemčijo vstopajo iz tretjih držav, za vstop v državo potrebujejo utemeljen razlog (npr. poklicni, izobraževalni, medicinski in družinski razlogi). Eden izmed utemeljenih razlogov je tudi tranzit v domovino oz. v državo stalnega prebivališča. Za utemeljitev vstopa je potrebno predložiti ustrezna dokazila (npr. rezervirane ali kupljene vozovnice za nadaljevanje potovanja).

Od 1. 8. 2021 morajo vsi potniki, ki pripotujejo v Nemčijo, pred vstopom v Nemčijo testirati na prisotnost virusa SARS-CoV-2. Vstop v Nemčijo je možen le z negativnim izvidom testiranja, potrdilom o cepljenju ali z dokazilom o preboletju COVID-19. Ta obveznost velja tudi za potnike v tranzitu.

Aktualne informacije o mejnih kontrolah lahko preverite tudi na spletnih straneh zveznega ministrstva za notranje zadeve v nemščini in angleščini.

MEDNARODNI PREVOZ BLAGA IN POTNIKOV
Mednarodni cestni, želežniški, ladijski in zračni promet blaga poteka brez posebnih omejitev. Vozniki v mednarodnem tovornem prometu morajo upoštevati splošne higienske ukrepe.

Mednarodni cestni, želežniški, ladijski in zračni potniški promet poteka, potrebno je upoštevanje sprejetih vladnih ukrepov (npr. uporaba zaščitne maske) in higienskih konceptov izvajalcev prevoza.


KARANTENA PO VSTOPU V NEMČIJO

Od 1. 8. 2021 velja za vstop v Nemčijo t.i. pogoj PCT za starejše od 12 let.

Vsi potniki, ki prihajajo v Nemčijo, morajo imeti enega izmed navedenih dokazil:
- negativni izvid testiranja: PCR test, ki ni starejši od 72 ur ALI hitri test, ki ni starejši od 48 ur.
- potrdilo o prebolelem COVID-19: potrdilo mora biti starejše od 28 dni in ne več kot 6 mesecev.
- potrdilo o cepljenju: od zadnjega potrebnega odmerka mora miniti vsaj 14 dni. Za prebolevnike zadošča en odmerek. Sprejemajo se le potrdila o cepljenju s cepivi, ki so odobrena v EU (aktualen nemški seznam je dostopen tukaj).

Ta obveznost velja tudi za potnike v tranzitu.

Sprejemajo se dokazila v digitalni ali fizični obliki. Fotografije dokazil niso ustrezne! Dokazila morajo biti v nemškem, angleškem, francoskem, italijanskem ali španskem jeziku.

Za potnike, ki so se kadarkoli v 10 dneh pred vstopom v Nemčijo zadrževali na rizičnih območjih, veljajo dodatna pravila glede predhodne digitalne prijave prihoda in karantene. Obveznosti potnikov se razlikujejo glede na to, ali prihajajo iz visoko  rizičnega območja (t.i. Hochrisikogebiet) ali iz območja, kjer se širijo mutacije virusa SARS-CoV-2 (t.i. Virusvariantengebiet). Aktualni seznam rizičnih območij po kategorijah je dostopen na spletnih straneh Inštituta Robert Koch.

Od 27. 6. 2021 celotna Slovenija ni več na nemškem seznamu rizičnih območij. 

Potniki iz visokorizičnih območij:
- obvezno je izpolnjevanje t.i. pogoja PCT.
- obvezna je registracija prihoda na spletni strani einreisenameldung.de.
- obvezna je 10-dnevna karantena (osebe, ki so prebolele COVID-19 ali so polno cepljene z enim izmed cepiv, ki so dobrena v EU, so izjeme od karantenske obveznosti), karanteno je možno skrajšati 5. dan po vstopu v Nemčijo z negativnim izvidom testiranja; maljšim od 12 let se karantena avtomatično zaključi po 5 dneh. 
- določene so posamezne izjeme od karantenske in prijavne obveznosti.

Potniki iz območij, kjer se širijo mutacije virusa:
- potniki morajo obvezno predložiti negativen izvid testiranja na prisotnost virusa SARS-CoV-2 (PCR: največ 72 ur od odvzema brisa, HAG: največ 24 ur od odvzema brisa), dokazilo o cepljenju ali o preboletem COVID-19 ne zadoščata.
- obvezna je registracija prihoda na spletni strani einreiseanmeldung.de.
- vstop in bivanje v Nemčijo je dovoljen le nemškim državljanom in osebam s prijavljenim bivališčem v Nemčiji ter potnikom, ki tranzitirajo Nemčijo preko mednarodnih letaliških terminalov.
- obvezna je 14-dnevna karantena, ki je ni možno predhodno prekiniti.

Podrobnosti o navedenih obveznostih najdete na straneh zveznega ministrstva za zdravje v nemškem in angleškem jeziku.

Prihodi iz Slovenije v Nemčijo
Slovenija od 27. 6. 2021 ni več uvrščena na noben nemški seznam rizičnih območij. Za vstop v Nemčijo je od 1. 8. 2021 potrebno izpolnjevati t.i. pogoj PCT.

Elektronska prijava prihoda
Elektronska najava prihoda za potnike, ki v Nemčijo prihajajo iz Slovenije, ni potrebna. Če ste se v 10 dneh pred vstopom v Nemčijo zadrževali izven Slovenije na območju, ki je na nemškem seznamu rizičnih območij, morate izpolniti spletni prijavni obrazec.

Karantena
Karantena za potnike, ki v Nemčijo prihajajo iz Slovenije, ni potrebna.

UKREPI ZA OMEJEVANJE ŠIRJENJA COVID-19 V NEMČIJI
Tudi Nemčija je sprejela več ukrepov za omejevanje širjenja COVID-19. Številni ukrepi za zamejevanje širjenja okužb so v pristojnosti zveznih dežel, zato vam predlagamo, da si pred potovanjem pridobite relevantne informacije o veljavnih ukrepih v zvezni deželi, kamor potujete. Nabor povezav na ukrepe zveznih dežel je dostopen na tej spletni strani.

V vsej Nemčiji veljajo naslednja priporočila in pravila:
- Ohranjajte vsaj 1,5m razdalje od drugih oseb.
- Obvezna je uporaba zaščitnih mask na posameznih javnih prostorih.
- V lokalnem javnem potniškem prometu in pri nakupovanju je obvezna uporaba medcinskih zaščitnih mask ali mask FFP2.
- Redno si umivajte roke z vodo in milom oz. si jih razkužujte.
- Upoštevajte higieno kašlja.
- Uporabljajte aplikacijo Corona-Warn-App.
- Redno zračite prostore.
- Omejite svoje socialne stike na minimum.
- Odpovejte se zasebnim druženjem in praznovanjem.
- Razmislite o nujnosti potovanj na in iz rizičnih območij v in izven Nemčije, odpovejte se nenujnim potovanjem.

Glede na aktualno epidemiološko situacijo se ukrepi za zajezitev širjenja bolezni COVID-19 med zveznimi deželami in znotraj zveznih dežel (v posameznih okrajih) razlikujejo.

Priporočamo vam, da se o veljavnih pravilih poučite  na spletnih straneh zvezen dežele in/ali mesta, kjer se nahajate oz. kamor potujete. 

TESTIRANJE V NEMČIJI 
Za osebe, ki v Nemčiji nimajo prijavljenega prebivališča, testiranje poteka proti plačilu. Cena hitrega testa se giblje od 10 do 20 evrov. Cena PCR testa je običajno od 70 evrov naprej. Cene so višje za PCR testiranja, kjer rezultate dobite v nekaj urah.

KONTAKTNI PODATKI IN SPREMLJANJE STANJA
Splošne informacije o virusu in ukrepih pristojnih nemških organov v nemškem jeziku najdete na spletnih straneh nemške zvezne vladezveznega ministrstva za zdravje,  zveznega ministrstva za notranje zadeve in Inštituta Robert Koch. Obiščete lahko tudi posebni spletni strani infektionschutz.de in zusammengegenCorona.de.

Zadnjič posodobljeno: 6. 8. 2021