Veleposlaništvo RS Berlin /Novice /
24.10.2017  

Drugi krog volitev predsednika Republike Slovenije - OBVESTILO VOLIVCEM V TUJINI

V nedeljo, 12. novembra 2017 bo drugi krog volitev za predsednika Republike Slovenije.


Polnoletni slovenski državljani, ki bodo na dan volitev v tujini, imajo naslednje možnosti glasovanja na volitvah:


IZSELJENCI (polnoletni slovenski državljani s stalnim prebivališčem v Nemčiji) so po pošti že prejeli volilno gradivo za drugi krog glasovanja.
Izseljenci tako lahko glasujejo:
- na volišču na Veleposlaništvu RS v Berlinu, in sicer v nedeljo 12. novembra 2017 med 9. in 17. uro
- po pošti
- v Republiki Sloveniji (če se v času volitev nahajajo v Sloveniji) – v ta namen bodo v Sloveniji odprta posebna volišča (OMNIA). Tisti izseljenci, ki želijo glasovati na volišču OMNIA, morajo svojo namero sporočijo Državni volilni komisiji najkasneje do 8. novembra 2017 do 24. ure (velja rok prispetja). Obrazec je dosegljiv tukaj.


ZDOMCI (polnoletni slovenski državljani s stalnim prebivališčem v Sloveniji) lahko glasujejo:
- na volišču na Veleposlaništvu RS v Berlinu, v kolikor bodo najkasneje do 27. oktobra 2017 do 24. ure (velja rok prispetja) Državni volilni komisiji posredovali izpolnjen in podpisan obrazec za prijavo za glasovanje na Veleposlaništvu RS v Berlinu. Obrazec je na voljo tukaj.
- po pošti, v kolikor bodo najkasneje do 27. oktobra 2017 do 24. ure (velja rok prispetja) Državni volilni komisiji posredovali izpolnjen in podpisan obrazec za prijavo za glasovanje po pošti. Obrazec je na voljo tukaj.
- na volišču v Republiki Sloveniji (kjer so vpisani v volilni imenik).


POZOR! Zdomcem, ki so že pred prvim krogom glasovanja Državni volilni komisiji sporočili, da želijo glasovati po pošti iz tujine ali na veleposlaništvu tudi v primeru drugega kroga volitev, obvestila ponovno ni treba pošiljati.


Izpolnjen in podpisan obrazec za glasovanje po pošti ali za glasovanje na Veleposlaništvu RS v Berlinu ali za glasovanje na voliščih OMNIA je potrebno posredovati:
- preko portala eUprava: http://e-uprava.gov.si/podrocja/drzava-druzba/volitve-referendumi/posebne-oblike-glasovanja.html
- po telefaksu: 00 386 143 31 269
- skenirano na elektronski naslov gp.dvk(at)dvk-rs.si
- po pošti: Državna volilna komisija, Slovenska cesta 54, Ljubljana, Slovenija.


Za glasovanje na voliščih OMNIA je obrazec mogoče poslati tudi na naslov okrajne volilne komisije (po faksu ali skenirano po e-pošti): http://www.dvk-rs.si/index.php/si/strani/kontaktni-podatki-okrajnih-volilnih-komisij-volilnih-enot-in-okrajev


Informacije o načinih glasovanja in potrjevanju obrazcev podpore ter potrebni obrazci so dosegljivi na spletni strani Državne volilne komisije (http://www.dvk.gov.si/), v primeru nejasnosti pa se lahko obrnete tudi na tukajšnje veleposlaništvo.