Veleposlaništvo RS Berlin /Novice /
16.02.2011  

Uradna otvoritev Konzulata Republike Slovenije v Düsseldorfu

15. februarja 2011 je v Düsseldorfu potekala uradna otvoritev Konzulata Republike Slovenije. Gre za nekdanje predstavništvo Javne agencije za podjetništvo in tuje investicije, ki ga je Vlada Republike Slovenije preoblikovala v konzulat (sklep Vlade je bil objavljen v Uradnem listu RS dne 17.09.2010). Konzulat, ki je z delovanjem pričel že 1. novembra 2010, vodi v.d. vodje g. Matjaž Pen.

Ob otvoritvi so navzoče pozdravili:

-         ministrica za odnose z zvezo, evropske zadeve ter medije zvezne dežele Severno Porenje – Vestfalija Dr. Angelica Schwall-Düren;

-     podpredsednica deželnega parlamenta zvezne dežele Severno Porenje – Vestfalija Gunhild Böth;

-         veleposlanik Republike Slovenije v Berlinu Mitja Drobnič;

-         v.d. vodje Konzulata Republike Slovenije v Düsseldorfu Matjaž Pen.

Predstavniki posameznih gospodarskih združenj so podpisali sporazume o sodelovanju na področju strojništva, kemijske industrije, avtomobilske industrije in proizvodnje umetnih mas.

Veleposlanik Mitja Drobnič je ob tej priložnosti predal priznanji ministra za Slovence v zamejstvu in po svetu Slovenskemu kulturnemu in športnemu društvu Bled iz Essna ter doldoletnemu predsedniku društva Bled Ivanu Hudina in njegovi soprogi Mariji Hudina. Priznanja so prejeli za dolgoletno aktivno delovanje in ohranjanje slovenske identitete v Nemčiji ter pomoč pri izvedbi konzularnih dni slovenskega veleposlaništva v preteklem desetletju.

Po otvoritvi je v prostorih Konzulata potekala poslovna konferenca ter pogovori nemških in slovenskih podjetij, pretežno tistih ki se ukvarjajo s turizmom. Pri izvedbi dogodka je sodelovalo tudi predstavništvo Slovenske turistične organizacije iz Münchna, ki je predstavilo Slovenijo kot turistično destinacijo.

Konzularno območje Konzulata Republike Slovenije v Düsseldorfu obsega nemško zvezno deželo Severno Porenje - Vestfalija. Konzulat je namenjen predvsem spodbujanju in pomoči pri razvijanju gospodarskih, kulturnih in znanstvenih odnosov Republike Slovenije s Severnim Porenjem - Vestfalijo.

Konzularno dejavnost v Severnem Porenju - Vestfaliji v okviru konzularnih dni - enkrat mesečno - izvaja Veleposlaništvo Republike Slovenije v Berlinu. Konzularni dnevi potekajo v prostorih Konzulata RS v Düsseldorfu. S termini konzularnih dni Veleposlaništvo seznani Slovence preko slovenskih društev, katoliških misij in učiteljev dopolnilnega pouka. Termini so vselej objavljeni tudi na spletni strani Veleposlaništva.