Veleposlaništvo RS Berlin /Novice /
31.03.2011  

16. posvet slovenskih društev, katoliških misij, učiteljev, folklornih skupin in pevskih zborov

Med 25. in 27. marcem 2011 je v kraju Baasem na zahodu Nemčije potekal 16. posvet slovenskih društev, katoliških misij, učiteljev dopolnilnega pouka slovenskega jezika, članov folklornih skupin in pevskih zborov v Nemčiji. Letos je posvet organiziralo Slovensko kulturno in športno društvo Maribor iz Hildna.

Srečanja so se iz Slovenije udeležili državni sekretar dr. Bodis Jesih in dr. Breda Mulec z Urada RS za Slovence v zamejstvu in po svetu, Miro Petek, predsednik Komisije Državnega zbora RS za odnose s Slovenci v zamejstvu in po svetu in Melita Steiner z Ministrstva za šolstvo RS.

Po utečenem konceptu so med posvetom vzporedno potekala strokovna predavanja in delavnice v katere so se razdelili udeleženci posveta. “Folkloro” je vodil koreograf Vasja Samec, “Petje” dirigent in skladatelj Ivan Florjanc, “Retoriko” napovedovalka in waldorfska pedagoginja Irena Fištravec Polak, “Dramsko igro, branje in recitiranje” dramatik, pisatelj in scenarist Tone Partljič, “Igranje harmonike” pa učitelj harmonike Matej Banovšek. Delavnice so se v soboto 26. marca zvečer predstavile na sklepni prireditvi, ki jo je režiral Tone Partljič.