Veleposlaništvo RS Berlin /Novice /
28.06.2011  

Otvoritev razstave ".....Stran XX" na nemškem zunanjem ministrstvu

Nemško Ministrstvo za zunanje zadeve v Berlinu je v ponedeljek, 27. junija 2011 v počastitev 20. obletnice neodvisnosti Slovenije otvorilo razstavo z naslovom »…..Stran XX«. Častna govornika ob otvoritvi sta bila državna sekretarka in namestnica nemškega ministra za zunanje zadeve Cornelia Pieper ter slovenski veleposlanik v Berlinu Mitja Drobnič. »Odnosi med Slovenijo in Nemčijo so odlični. Sloveniji čestitam za uspešnih 20 let, saj je v tem, za državo kratkem obdobju, storila veliko!« je ob otvoritvi razstave poudarila Pieperjeva.

Razstava, ki jo je kurira mlada slovenska umetnica Katja Sudec bo na nemškem zunanjem ministrstvu na ogled do sredine julija. Razstava tematizira zgodovino Slovenije skozi različne perspektive. Razstavljena so najpomembnejša slovenska knjižna dela, Muzej novejše zgodovine Ljubljana pa je skupaj s 500 slovenskimi gimnazijci izbral fotografije dogodkov, ki so zaznamovali obdobje od osamosvojitve do danes. Obiskovalcem je predstavljena tudi interaktivna aplikacija »Rojstvo Slovenije«, za katero je slovensko podjetje UNIKI razvilo sistem senzorskega upravljanja s pomočjo giba, umetnika Sanela Jahič in Stefan Doepner pa sta za razstavo razvila »umetniško-mehansko knjigo«, ki na svojevrsten način prikazuje različne verzije zgodovine.

Z otvoritvijo razstave se je zaključila serija dogodkov s katerimi je slovensko veleposlaništvo v Berlinu v zadnjih mesecih obeležilo 20. obletnico samostojne Slovenije. Med drugim so v Berlinu tako v juniju kar dvakrat nastopili Perpetuum Jazzile, zvrstilo pa se je tudi več drugih koncertov in razstav slovenskih umetnikov.

Kuratorka: Katja Sudec | Avtorji razstave: Stefan Doepner, Sanela Jahič, Matej Kralj, Muzej novejše zgodovine Slovenije | Znanstvena podpora: Splošna knjižnica Ljutomer / Muzej novejše zgodovine Slovenije, Gimnazija Ljutomer (Razred Franc  Čuš) | Sponzorji: UNIKI, ARS-3, Foto TIVADAR, Občina Škofja Loka

Organizatorja razstave: Veleposlaništvo Republike Slovenije v Berlinu, Ministrstvo za zunanje zadeve Nemčije