Veleposlaništvo RS Berlin /Novice /
24.12.2020  

Spremenjeni pogoji vstopa iz Nemčije v Slovenijo

Slovenija s 25.12.2020 spreminja pogoje vstopa v državo. Za potnike, ki bodo od 25.12.2020 naprej v Slovenijo pripotovali iz držav na slovenskem rdečem seznamu, še naprej velja obveznost 10-dnevne karantene na domu. Na slovenskem rdečem seznamu je trenutno tudi celotna Nemčija.

Karantena ni potrebna, če ob vstopu v Slovenijo predložite negativni izvid PCR testa na prisotnost virusa SARS-CoV-2. Testiranje mora biti opravljeno največ 24 ur pred vstopom v Slovenijo v državi članici EU ali državi članici schengenskega območja.

Karanteno lahko predčasno zaključite, če opravite PCR testiranje na prisotnost virusa SARS-CoV-2 peti dan od začetka karantene in je izvid testiranja negativen.

Slovenska vlada po novem določa le 7 izjem od karantenske obveznosti, ki lahko v Slovenijo lahko vstopajo brez negativnega izvida testiranja:

1. čezmejni dnevni delovni migranti, ki se čez mejo vračajo v 14 urah (potrebno je dokazilo);

2. napotene osebe v sektorju mednarodnega prevoza (potrebno je dokazilo);

3. osebe, ki izvajajo prevoz blaga ali oseb v RS ali iz RS v gospodarskem promeru oz. za tovorni ali potniški promet v tranzitu, ki mejo ponovno prehajajo v roku 8 ur;

4. potniki v tranzitu (tranzit preko Slovenije mora biti zaključen v 6 urah);

5. osebe, ki so v Slovenijo prepeljane z reševalnim ali sanitetnim vozilom;

6. pripadniki varnostnih organov, ki mejo prečkajo zaradi uradne naloge;

7. imetniki diplomatskih potnih listov.

Celotni seznam izjem in dodatne podrobnosti o prehajanju meja v času pandemije lahko preberete na spletnih straneh slovenske vlade: www.gov.si/teme/koronavirus-sars-cov-2/prehajanje-meja/ in www.gov.si/novice/2020-12-24-od-jutri-manj-izjem-za-vstop-v-drzavo-brez-karantene-ali-negativnega-testa-test-ne-sme-biti-starejsi-od-24-ur/ 

Veleposlaništvo svetuje, da pred potjo razmislite o nujnosti poti in se izognete potovanjem, ki niso nujna. Prav tako vam svetujemo, da se pred nujno potjo informirate o veljavnih ukrepih za zamejevanje širjenja okužb v kraju, kamor potujete.