Veleposlaništvo RS Berlin /Novice /
22.10.2020  

Goriška in posavska statistična regija dodani na nemški seznam rizičnih območij

Berlin, 22.10.2020 – Nemčija je goriško in posavsko slovensko statistično regijo uvrstila na seznam rizičnih območij. Za osebe, ki so se kadarkoli v 14 dneh pred prihodom v Nemčijo nahajale v teh regijah, veljajo določena pravila v zvezi z obveznim testiranjem in karanteno.

Nemčija je 22.10.2020 zjutraj dve slovenski statistični regiji – goriško in posavsko – uvrstila na seznam rizičnih območij. Posodobljen seznam začne veljati v soboto, 24.10.2020, opolnoči (ob 0:00). Zaradi tega za osebe, ki so se kadarkoli v 14 dneh pred vstopom v Nemčijo zadrževale v teh regijah, veljajo nemška pravila glede obveznega testiranja, karantene in prijave prihoda.

Če boste v Nemčijo pripotovali iz katere od teh regij ali ste se tam nahajali kadarkoli v 14 dneh pred prihodom v Nemčijo, morate predložiti negativen rezultat testa na prisotnost virusa SARS-CoV-2, ki ni starejši od 48 ur. Test mora biti opravljen v državi članici EU ali eni izmed držav na tem seznamu: https://www.rki.de/DE/Content/InfAZ/N/Neuartiges_Coronavirus/Tests.html. Rezultat testa mora biti v nemškem ali angleškem jeziku.

Če testa ne opravite pred prihodom v Nemčijo, to lahko opravite po prihodu. Na rezultate testa morate počakati v karanteni.

Osebe, ki v Nemčijo pripotujejo iz rizičnih območij, morajo svoj prihod obvezno prijaviti pristojnemu zdravstvenemu uradu. Uradu je potrebno predložiti tudi rezultat testiranja in naslov, kjer boste bivali 14 dni po prihodu. Podatek o pristojnem uradu lahko z vpisom nemške poštne številke poiščete na tej povezavi: https://tools.rki.de/PLZTool/

Konkretna pravila o obvezni karanteni, rokih za testiranje, prijavi prihoda iz rizičnega območja pri krajevno pristojnem zdravstvenem uradu in o kaznih za nespoštovanje pravil določajo posamezne zvezne dežele. Svetujemo vam, da se pred potovanjem v Nemčijo o konkretno veljavnih ukrepih pozanimate na spletnih straneh zvezne dežele, kamor potujete.

 ***

SEZNAM OBČIN PO REGIJAH, UVRŠČENIH NA SEZNAM RIZIČNIH OBMOČIJ

GORIŠKA: Ajdovščina, Bovec, Brda, Cerkno, Idrija, Kanal, Kobarid, Miren – Kostanjevica, Nova Gorica, Renče – Vogrsko, Šempeter – Vrtojba, Tolmin, Vipava

 POSAVSKA: Bistrica ob Sotli, Brežice, Kostanjevica na Krki, Krško, Radeče, Sevnica