Veleposlaništvo RS Berlin /Novice /
30.10.2020  

Celotna Slovenija dodana na nemški seznam rizičnih območij

Berlin, 30.10.2020 – Nemčija je na seznam rizičnih območij uvrstila celotno Sloveniji. Za osebe, ki so se kadarkoli v 14 dneh pred prihodom v Nemčijo nahajale v Sloveniji, veljajo določena pravila v zvezi z obveznim testiranjem in karanteno.

Nemčija je 30.10.2020 zjutraj na seznam rizičnih območij uvrstila celotno Slovenijo. Posodobljen seznam začne veljati v nedeljo, 1.11.2020, opolnoči (ob 0:00). Zaradi tega za osebe, ki so se kadarkoli v 14 dneh pred vstopom v Nemčijo zadrževale v Sloveniji, veljajo nemška pravila glede obveznega testiranja, karantene in prijave prihoda.
Če boste v Nemčijo pripotovali iz Slovenije ali ste se tam nahajali kadarkoli v 14 dneh pred prihodom v Nemčijo, morate predložiti negativen rezultat testa na prisotnost virusa SARS-CoV-2, ki ni starejši od 48 ur. Test mora biti opravljen v državi članici EU ali eni izmed držav na tem seznamu: https://www.rki.de/DE/Content/InfAZ/N/Neuartiges_Coronavirus/Tests.html. Rezultat testa mora biti v nemškem ali angleškem jeziku.

Če testa ne opravite pred prihodom v Nemčijo, to lahko opravite po prihodu. Na rezultate testa morate počakati v karanteni.

Osebe, ki v Nemčijo pripotujejo iz rizičnih območij, morajo svoj prihod obvezno prijaviti pristojnemu zdravstvenemu uradu. Uradu je potrebno predložiti tudi rezultat testiranja in naslov, kjer boste bivali 14 dni po prihodu. Podatek o pristojnem uradu lahko z vpisom nemške poštne številke poiščete na tej povezavi: https://tools.rki.de/PLZTool/
Konkretna pravila o obvezni karanteni, rokih za testiranje, prijavi prihoda iz rizičnega območja pri krajevno pristojnem zdravstvenem uradu in o kaznih za nespoštovanje pravil določajo posamezne zvezne dežele. Svetujemo vam, da se pred potovanjem v Nemčijo o konkretno veljavnih ukrepih pozanimate na spletnih straneh zvezne dežele, kamor potujete.