Veleposlaništvo RS Berlin /Novice /
02.06.2021  

Zakonodajni referendum o spremembah Zakona o vodah – OBVESTILO VOLILCEM V TUJINI

Državni zbor Republike Slovenije je na seji dne 25. maja 2021 sprejel Odlok o razpisu zakonodajnega referenduma o Zakonu o spremembah in dopolnitvah Zakona o vodah (ZV-1G). Odlok je objavljen v Uradnem listu RS, št. 84/21.  

Glasovanje na referendumu bo v nedeljo, 11. julija 2021.

Na veleposlaništvu Republike Slovenije v Berlinu bo volišče odprto med 9. in 17. uro po lokalnem času.

Referendumsko glasovanje bo potekalo tudi v prostorih Generalnega konzulata Republike Slovenije v Münchnu, ki je konzularno pristojno za zvezni deželi Bavarsko in Baden-Württemberg.

IZSELJENCI
V primeru, da v Nemčiji stalno prebivate in se glasovanja na veleposlaništvu v Berlinu ali na konzulatu v Münchnu ne morete udeležiti, lahko glasujete po pošti, če to pravočasno sporočite Državni volilni komisiji. Komisija bo upoštevala le obvestila, ki bodo prispela na njihov naslov do 25. 6. 2021.

Državljani, ki stalno prebivate v tujini in boste na dan izvedbe referenduma v Republiki Sloveniji, lahko glasujete na voliščih v Republiki Sloveniji (volišča OMNIA), če to namero do 7. 7. 2021 sporočite Državni volilni komisiji.

ZDOMCI
V primeru, da v Nemčiji živite le začasno in bi želeli glasovati na veleposlaništvu ali konzulatu z odprtim voliščem ali bi želeli glasovati po pošti iz tujine, lahko glasujete, če to pravočasno sporočite Državni volilni komisiji. Komisija bo upoštevala le obvestila, ki bodo prispela na njihov naslov do 25. 6. 2021 do 24. ure.

Volivci obvestila o načinu glasovanja lahko posredujejo elektronsko: vlogo lahko oddate z digitalnim potrdilom ali brez digitalnega potrdila.

Na spletnih straneh Državne volilne komisije so objavljene dodatne informacije o možnostih glasovanja iz tujine in o konkretnem zakonodajnem referendumu.

Volivce prosimo, da upoštevajo lokalne ukrepe za zajezitev epidemije COVID–19 in se z namenom preprečevanja možnosti okužb odločite za glasovanje po pošti.