Veleposlaništvo RS Berlin /Novice /
30.07.2021  

Od 1. avgusta spremenjeni pogoji vstopa v Nemčijo: velja t.i. pogoj PCT

Nemška vlada je 30. 7. 2021 spremenila pogoje vstopa v Nemčijo. Za potnike, ki v Nemčijo prihajajo iz Slovenije in se 10 dni niso zadrževali na območju, ki je na nemškem seznamu rizičnih območij, velja t.i. pogoj PCT (prebolel-cepljen-testiran).

Potniki, starejši od 12 let, ki bodo v Nemčijo pripotovali od vključno 1. avgusta naprej, morajo ob vstopu v državo imeti eno izmed spodaj naštetih dokazil:
negativni izvid testiranja: PCR test, ki ni starejši od 72 ur ALI hitri test, ki ni starejši od 48 ur
potrdilo o prebolelem COVID-19: potrdilo mora biti starejše od 28 dni in ne več kot 6 mesecev
potrdilo o cepljenju: od zadnjega potrebnega odmerka z enim izmed cepiv, ki so odobrena v EU, mora miniti vsaj 14 dni. Za prebolevnike zadošča en odmerek.

Vsa dokazila morajo biti v fizični ali digitalni obliki ter v nemškem, angleškem, francoskem, italijanskem ali španskem jeziku.

Če ste se v 10 dneh pred vstopom v Nemčijo zadrževali na t.i. območju z visoko incidenco okužb (Hochinzidenzgebiet) ali na t.i. območju, kjer se širijo mutacije virusa (t.i. Virusmutationsgebiet), morate pred prihodom izpolniti tudi digitalni prijavni obrazec (www.einreiseanmeldung.de).

Za potnike iz omenjenih območij še naprej velja tudi obvezna karantena.

Nemčija določa posamezne izjeme od karantenske in prijavne obveznosti, npr. za potnike v tranzitu. Podrobnosti najdete na spletnih straneh nemškega ministrstva za zdravje (v nemščini).