Veleposlaništvo RS Berlin /Novice /
10.12.2020  

Nemčija od 12.12.2020 na slovenskem rdečem seznamu

Berlin, 10.12.2020 – Slovenija je Nemčijo uvrstila na t.i. rdeči seznam držav s slabo epidemiološko sliko. Za potnike, ki bodo v Slovenijo pripotovali iz Nemčije, je obvezna 10-dnevna karantena. Karantena ni potrebna ob predložitvi negativnega izvida PCR testa, ki ni starejši od 48 ur.

Slovenija je 9.12.2020 Nemčijo uvrstila na t.i. rdeči seznam držav s slabo epidemiološko sliko. Potniki, ki bodo od 12.12.2020 v Slovenijo pripotovali iz Nemčije, morajo v 10-dnevno karanteno.

Karantena ni potrebna, če ob vstopu v Slovenijo predložite negativni izvid PCR testa na prisotnost virusa SARS-CoV-2. Testiranje mora biti opravljeno največ 48 ur pred vstopom v Slovenijo v državi članici EU, državi članici schengenskega območja ali pri organizaciji ali posamezniku, ki sta ju Inštitut za mikrobiologijo in imunologijo in Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano prepoznala za ustrezna in verodostojna. Seznam je dostopen na: https://www.nlzoh.si/objave/priznavanje-rezultatov-testiranj-na-prisotnost-virusa-sars-cov-2-pri-prehajanju-meja/.

Karanteno lahko predčasno zaključite, če opravite PCR testiranje na prisotnost virusa SARS-CoV-2 peti dan od začetka karantene in je izvid testiranja negativen.

Izjeme od karantenske obveznost so med drugim:
•Vozniki v mednarodnem prometu
•Osebe v tranzitu (tranzit mora biti krajši od 12 ur, brez nepotrebnih postankov)
•Osebe, ki vstopajo v Slovenijo zaradi nujnih poslovnih razlogov in Slovenijo zapustijo najkasneje v 12 urah
•Osebe, ki prihajajo na nujni zdravstveni pregled ali poseg
•Osebe, ki mejo prehajajo zaradi vzdrževanja stikov z ožjimi družinskimi člani in se vračajo čez mejo v 72 urah po prehodu meje;
•Osebe, ki mejo prestopajo dnevno ali občasno zaradi vključenosti v vzgojo in izobraževanje ali znanstveno raziskovanje v Sloveniji ali tujini

Celotni seznam izjem in dodatne podrobnosti o prehajanju meja v času pandemije lahko preberete na spletnih straneh slovenske vlade: https://www.gov.si/teme/koronavirus-sars-cov-2/prehajanje-meja/

Veleposlaništvo svetuje, da pred potjo razmislite o nujnosti poti in se izognete potovanjem, ki niso nujna. Prav tako vam svetujemo, da se pred nujno potjo informirate o veljavnih ukrepih za zamejevanje širjenja okužb v kraju, kamor potujete.