Veleposlaništvo RS Berlin /Novice /
22.01.2021  

Od 24. januarja potniki iz Slovenije za vstop v Nemčijo potrebujejo negativen izvid testiranja

Berlin, 22. 1. 2021 – Nemčija je Slovenijo uvrstila na seznam visoko rizičnih območij. Potniki, ki bodo od 24. 1. 2021 želeli vstopiti v Nemčijo in so se kadarkoli v 10 dneh pred tem zadrževali v Sloveniji, bodo morali ob vstopu predložiti negativni izvid testiranja na prisotnost virusa SARS-CoV-2. Še naprej veljata tudi predhodna spletna prijava prihoda in karantenska obveznost.

Nemčija je Slovenijo uvrstila na seznam t.i. visoko rizičnih območij (Hochinzidenzgebiete). Zaradi uvrstitve Slovenije na seznam visoko rizičnih območij se spreminjajo obveznosti potnikov, ki so se kadarkoli v 10 dneh pred vstopom v Nemčijo zadrževali v Sloveniji.

Potniki, ki bodo od 24. 1. 2021 od polnoči v Nemčijo pripotovali iz Slovenije, morajo pred vstopom v Nemčijo predložiti negativni izvid testiranja na prisotnost virusa SARS-CoV-2. Testiranje lahko opravite ne več kot 48 ur pred vstopom v Nemčijo. Rezultat testa mora biti v tiskani ali elektronski obliki v angleškem, nemškem ali francoskem jeziku. Sprejemajo se PCR, LAMP in TMA testi. Hitri antigenski testi se sprejemajo le, če izpolnjujejo osnovne kriterije, ki jih priporoča WHO (občutljivost: 80% ali več, specifičnost: 97% ali več v primerjavi s PCR testi). V primeru dvoma, da antigenski test izpolnjuje predpisane pogoje, imajo pravico pristojni organi tak test zavrniti.

Nemčija je določila tudi nekatere izjeme od obveznega testiranja za potnike iz visoko rizičnih območij. Med izjeme sodijo potniki v tranzitu, vozniki v tovornem in javnem potniškem prometu, mlajši od 6 let.

Obvezno testiranje pred vstopom v Nemčijo ne odpravlja karantenske obveznosti. Potniki, ki pi v Nemčijo pripotujejo iz visoko rizičnih območij, morajo v 10-dnevno karanteno. Karanteno je možno predčasno prekiniti, če opravite dodatno testiranje. To je možno od  petega dne karantene naprej. Podrobnosti o izvajanju karantene in izjeme od karantenske obveznosti določajo posamezne zvezne dežele.

Potniki, ki v Nemčijo pripotujejo iz Slovenije, morajo prav tako pred vstopom izpolniti tudi spletni obrazec na www.einreiseanmeldung.de. Pri vstopu v Nemčijo morate imeti s seboj kopijo izpolnjenega obrazca v elektronski ali papirni obliki. Obrazca ni potrebno izpolnjevati potnikom v tranzitu, potnikom obmejnega prometa (ki v državo vstopajo za obdobje, krajše od 24-ih ur), in voznikom v tovornem prometu.

Veleposlaništvo še naprej odsvetuje vse nenujne poti. Predlagamo vam, da pred potjo razmislite o nujnosti poti. V primeru nujne poti v Nemčijo vam svetujemo, da pred prihodom preverite aktualno veljavne ukrepe, vključno z izvajanjem obvezne karantene in predpisanimi kaznimi, ki veljajo v zvezni deželi, kamor potujete.